Navrhni mi postavy

Jsou ale také autoři, kteří nemají problém se psaním zápletek nebo s tématy, nábrž s charaktery. Osobně tuto stránku často zanedbávám, a tak se stává, že postavy působí “nelidsky” a roboticky. Nebo jsou mi příliš podobné (upsí).

S postavami tedy potřebuju pomoci velice často. Jako velice funkční se mi jeví možnost naznačit dynamiku, která má mezi postavami fungovat a doptávat se na konkrétní charakterové rysy. Můžeme se doptat, jaké by měla mít naše postava koníčky nebo styl oblékání, pokud má příběh vést k nějaké konkrétní zápletce. A nakonec se můžeme doptat přímo na nám doporučené postavy: jaký příběh by mohl vzniknout, pokud se potkají dvě nebo více z nich?

S nápady, které chat GPT vyjmenuje, můžeme navíc pracovat plastičtěji, například z pohledu různých žánrů. Setkání bezdomovce může být vědeckofantastickou fikcí, nebo naopak sociálním dramatem o dvou lidech z opačných krajů společnosti, kteří mohou mít společnou minulost nebo podobné dětství. S velkou pravděpodobností by z toho mohla být taky slušná komedie. 🙃 Nakonec i na takové otázky lze AI využít.

Chat GPT nám může pomoci také při dolaďování konkrétních situací. Někdy jsme si totiž jistí, že určité konflikty vedou k naprosto jasným výsledkům… ale co když ty výsledky jsou jasné jen pro nás?

Protože pokud budeme na problémy svých postav pohlížet svou optikou, možná se vůbec nedobereme ke konci smysluplném pro všechny. Někdy je zkrátka řešení ve sférách, které si nedovedeme představit.

Co když jsou rozcházející se postavy dva hipíci v otevřeném vztahu?

One thought on “7 způsobů, jak používám AI při psaní”

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Masterclass za 49 Kč!

Mentální hygiena ke zhmotnění záměru

 

Nebo se podívej na všechny prémiové programy.