Nástroje pro psavce I.: plánování příběhu

Plot buildery, o kterých vás nenaučí na žádné scenáristické škole, ani v hodinách tvůrčího psaní. Zjistěte, jaké licence můžete získat jako student i nestudent.


Proč používat specializované programy?

Pro začátek bych se chtěla krátce zamyslet nad myšlenkou, proč by měl člověk vůbec používat nějaké spisovatelské programy, aplikace a udělátka. Nejde jen o plot plannery, které budeme řešit dnes. Spousta programů na samotné psaní vám zjednoduší práci, podpoří vaši kreativitu a pomůže vám podpořit fungování příběhu v jeho detailech.

Mnoho mých kolegů používá k vlastnímu psaní pouze textový editor (např. Word). Dokonce bych řekla, že většina vyučujících své práce píše we Wordu. K tomu mám dvě věci:

  1. Je dobré si ve Wordu vytvořit naformátovanou šablonu (nebo si jako Miro Šifra vytvořit vlastní skript). Osobně jsem na psaní scénářů ve Wordu rezignovala právě kvůli tomu, že mi formátování kradlo čas a flow, které jsem mohla věnovat právě tvorbě.
  2. Pokud používáte textový editor, doporučuju používat program, který umí pracovat online i offline a který ukládá texty do cloudu (Google Drive, Evernote). Díky tomu se nemusíte omezovat na jedno zařízení, ale můžete pracovat z více přístrojů, případně texty sdílet.

Samozřejmě, že si můžete naplánovat své dílo od A do Z ve Wordu nebo v sešitě. Taky se nelze zapojit do všeho, to by vás psaní knihy nebo scénáře vyšlo na majlant. Je dobré si ujasnit, jaké potřeby při psaní mívám a nehrát si na hrdinu a supergénia. Žijeme v době, která využívá naši roztržitost, není špatné vzít si něco zpět. 🙂


Plánování struktury příběhu

Existují programy, které vám umožní naplánovat strukturu příběhu, psychologii postav a další potřebné vlastnosti příběhu ještě před samotným psaním textu. Plánování struktury fakt není pro ňoumy. Plánování struktury je pro autory, kteří chtějí nejen napsat dobrý příběh, ale chtějí, aby se v něm čtenář našel a orientoval. Trvalo mi skoro 15 let se s tím smířit, smiřte se s tím taky.

Pochopitelně si můžete beat sheet nebo rozpis dějství či kapitol uspořádat po svém. Můžete si vytvořit nástěnku v Trellu nebo Notion. Anebo taky ne.

V první řadě se budu zabývat digitálními aplikacemi, nicméně pokud preferujete papír a tužku, případně chcete psát ručně do tabletu, doporučuju vybrat si a koupit plot planner nebo novel planner na Etsy. Sama jsem si jeden takový zakoupila a popravdě si nejsem jistá, jestli je to “to ono”, ale někomu může vyhovovat.

Save The Cat!

Koncept Save the Cat! znají minimálně studenti scenáristiky. Je to samostatné know-how, jak strukturovat a dramaturgovat příběh o 3 – 4 dějstvích. Jistě znáte také rozsáhlý arzenál knih, které pod hlavičkou Save The Cat! vyšly. K dostání je ZDARMA Save The Cat! Beat Sheet Mapper, kromě beat sheetu koncept nastavuje také několik typů zápletek a každý jeden beat má vlastní poselství. STC umožňuje také vývoj postav a dalších linek. Lze jej použít pro scénář i pro literární útvary, problém je, že nabízí opravdu jen jeden narativní formát, a to právě STC.

Cena:

  • Essentials (beat-sheet, postavy, outline – pro začátečníky): 79 USD/p.a (studenti 29 USD/p.a)
  • Premium (+ překlenování beat-sheetu do kapitol, evidence vztahů a objektů): 109 USD/p.a (studenti 35 USD/p.a)
  • Pro/Teacher (+ práce s frenšízami a sériemi): 149 USD/p.a. (studenti/učitelé 55 USD/p.a)

Studentské předplatné si koupíte ZDE – nutno dodat, že aktuálně se ve studentské verzi nabízí nižší série 4.0, namísto poslední 5.0, doporučuju tyto možnosti srovnat v reálném čase.

Program Save The Cat!

Další aplikace pro beat sheets

Další aplikace popíšu v jedné podkapitole, je jich totiž poměrně dost a každá je trochu odlišná. Tyto aplikace využívají primárně showrunneři, aby mohli pracovat s epizodou ve větším týmu. Vy jako jednotlivci můžete patrně použít například Excel nebo Trello, případně Asanu nebo jiný nástroj tohoto typu. Ale pro přehled chci zmínit alespoň pár těchto aplikací:

  • Writers Room Pro může od 10 USD měsíčně používat jeden autor.
  • Aplikace Squares.TV pro Mac prý umí také beat sheet. Dejte vědět.
  • Něco podobného nabízí i aplikace Boords, ale teoreticky se hodí spíš pro režiséry a stříhače.
Aplikace Writers Room Pro
  • Plottr pro romanopisce a milovníky struktury. Pokud má někdo, jako já, tendence plantat více linek do jednoho díla, Plottr vás jistě uspokojí. Ročně od 39 USD pro jedno zařízení.
  • Scrivener vás bude stát ročně 1590 Kč (studenty 1351 Kč). Musím teda přiznat, že vizuálně mě Scrivener děsí, ale třeba někomu bude vyhovovat.

Living Writer

Za mě úplně nejprimitivnější (v dobrém slova smyslu) plot planner pro narativy je Living Writer. Měsíčně jej seženete od 12 USD (při roční platbě, jinak necelých 15 USD, lifetime za 499 USD). Trial ve full verzi (tzn. zkusíte si všechny funkce). Super je, že vám rozčlení příběh podle zvoleného outlinu (můžete si vybrat například Writers Journey nebo Save The Cat či obyčejnou tříaktovku) a rozdělit části do kapitol. Je možné nastavit si cíle (po kapitole i pro celé dílo).

Nechybí ani rozdělení linek a definice postav.

Plot Factory

Tahle aplikace mi prostě nebyla sympatická. Ale nějak jsem se k ní dostala a zjistila jsem, že umí taky vytvořit kromě světů i outline. Wow. Kromě “zachraňkočky” zná taky klasickou tříaktovku. Po 14denním trialu můžete využít členství ve třech úrovních od hobbyist (od 6,30 USD) po novelist (19 USD). Roční platba je samozřejmě výhodnější. Nechám na vás, zda vám připadá intuitivní. 🙂

Beemgee

Po náhledu vypadá velice dobře tato aplikace; nabízím vám náhled do funkcí ve screenshotu níže. Ty, které vidíte modře zvýrazněné, máte k dispozici ve free verzi. Aplikace nabízí jasné cíle, ale trošku hůř se s ní pracuje. Free verze taky neumožňuje extrahovat dokumenty. Cokoli je v Beemgee, zůstane v Beemgee. Za 8 EUR měsíčně by to rozhodně stálo za vyzkoušení, ovšem úhradu je možné provést jen ročně, což stojí v korunách přes dva tisíce. Ovšem je na vás, zda do toho půjdete. Jak vidíte, ve struktuře nabízí i šablony pro outline, což je super, ale zamrzí, že není možné si alespoň jednu šablonu zkusit ve free verzi.

Beemgee umožňuje development tří základních složek: postavy, struktura a námět. V každé složce je možné změnit jiný úhel pohledu, což je fajn. Aplikace umožňuje pracovat s více linkami, jen podle mě trochu neintuitivně.

Story Planner

Zatím mě asi nejvíc zaujal právě Story Planner, baví mě, že nabízí opravdu kvantum šablon pro outline a plánování (viz screenshot níže), včetně rozvoje postav. Vyberete si, zda píšete román nebo scénář, náročnost plánu a stádium vývoje, pro které se plán hodí. Jako člověk, co má několik let rozpracované náměty a nechce pracovat od začátku, toto velmi oceňuji.

Jen pro román mi Story Planner nabídl téměř 60 možných vodítek pro rozpracování narativu! Najdete tu klasickou tříaktovku, Save the “Pet” (aneb jak obejít práva k licenci STC), Hrdinova cesta a další struktury jako “Sundej si kalhoty” (ta mě velmi zajímá). Kterýkoli plán otevřete, nabídne vám opravdu JEDNODUCHÝ formulář k vyplnění, podle kterého sestavíte outline opravdu v čase, který je u plánu uvedený. A to se vyplatí.

Problém aplikace je ten, že jde opravdu o vedený “formulátor” myšlenek do dokumentů. Nejde o aplikaci, která by vám pomáhala interaktivně, jako je u těchto aplikací běžné. Nečekejte žádné zábavné propojování linek, nástěnek, kostiček a čtverečků s barvičkami a štítky. Pouhý generátor dokumentů za pomocí návodných otázek.

Podobné šablony nabízí i k rozvoji postav, k plánování kapitol, ale největší kapitol je “novel launcher”, jakýsi “generátor románu”, který vás procesem povede krok za krokem.

Cena je docela přívětivá (15 USD za kvartál), platba je možná pouze přes PayPal. Ročně zaplatíte 30 USD. První týden můžete mít zdarma. Já rozhodně hodlám využít každý den tohoto týdne zdarma.

Shrnutí

Příště bych chtěla víc mluvit o scenáristických editorech a dalších plánovačích práce.

Tento článek jsem napsala jako takovou vlastní rešerši toho, co je možné používat. Hledala jsem aplikaci, která by mi pomohla rozvrstvit příběh a linky do jednotlivých kapitol, ideálně takový, který by používal AI. Skvělé by bylo počítání znaků a evidence dlouhodobé práce, abych věděla, jaký progress mě ještě čeká.

Nic takového jsem zatím nenašla.

V téhle chvíli asi budu zkoušet:

  • Story planner pro plánování struktury,
  • Taskade pro plánování procesu (o tom až jindy).
  • Evernote na vlastní psaní.

Dám vědět, jak se mi to povedlo. 🙂 Napište mi, jaký proces máte pro plánování struktury vy.

One thought on “Nástroje pro psavce I.: plánování příběhu”

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Masterclass za 49 Kč!

Mentální hygiena ke zhmotnění záměru

 

Nebo se podívej na všechny prémiové programy.