“Stejně Ti AI za chvíli vezme práci!” vyhrožují mi lidé, kteří psaní nerozumí poté, co zjistí, že končím studium scenáristiky. A já se tiše směju. AI přece dávno využívám a nevidím problém v tom, abych s ní pracovala cíleně. A to bez jakéhokoli podezření z plagiátorství. 🙂

Nevím, jak moc je to paradoxní, ale při práci s AI se můžeme samotné AI zeptat, jak nám může pomoci. Stačí napsat konkrétní trable, které při psaní máme a přesně specifikovat, jakou očekáváme odpověď.

Takže i nyní jsem napsala dotaz: jak mi může jako autorovi pomoct AI nebo GPT při psaní autorského textu?

Na tuto otázku mi GPT odpověděl*o vágně, což ale může znamenat, že jsem špatně položila otázku. Pokud vám AI odpovídá krávoviny, zkuste lépe specifikovat otázku (taky dost pomáhá otevřít novou konverzaci a zeptat se znovu – AI pak zřejmě hledá v jiných okruzích, než původně), nebo jej ideálně uvést do konkrétní situace skrze role-playing. “Představ si, že jsi spisovatel a píšeš román, jak bys využíval*a AI ke psaní?”

Nicméně z odpovědí, které mi GPT předal varuji zejména před možností korektur a možností rešerší, a to zejména u zdarma dostupných nástrojů. “Zdarma” totiž v tomto případě znamená, že se svými dotazy podílíte na procesu učení daného robota. Ty se totiž učí vkladem dat a tím, že do nástroje vložíte vlastní text se vystavujete možnosti jeho zkopírování.

Rešerše jsou u GPT problematičtější; chat GPT je v první řadě navržen jako modelátor textu, nikoli zdroj dat, takže upřednostňuje formou před obsahem. Text proto nemusí být vždy fakticky správně. Nicméně co se týče nějakých základních faktů, například přírodních, nebo “přechroustání” hůře pochopitelné věty funguje téměř bezchybně.

Osobně proto raději používám nástroje AI spíš pro inspiraci a nakopnutí vlastních myšlenkových procesů, které by mě v některých případech ani nenapadlo použít. Není pak problém je rozpracovat po vlastní ose.

Důležité taky je, abyste uvedli, že píšete příběh, nebo dialog nastavit na role-play. Díky tomu chat GPT nemá takovou potřebu filtrovat výsledky nebo vám doporučovat odbornou pomoc. 🙂 Používejte věty jako “představ si, že jsi…” nebo “píšu příběh o XYZ a potřebuju pomoct s…”

O co teda žádám AI nejčastěji?

Navrhni mi témata

"Napiš mi zajímavá témata k napsání povídky."

Seznam návrhů jednotlivých, obecných témat vás může inspirovat k tomu, abyste rozvinuli vlastní zápletku na základě něčeho, co aktuálně řešíte nebo prožíváte. Pokud máte rádi systém (já ne, ale někdo třeba ano), můžete si udělat brainstorming ke každému tématu ze seznamu. Myšlenkovou mapu vlastních asociací a zápletek uložených ve vlastní neumělé paměti, jež je možné nakombinovat s tím, co vám navrhne GPT.

AI umělá inteligence GPT
One thought on “7 způsobů, jak používám AI při psaní”

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Masterclass za 49 Kč!

Mentální hygiena ke zhmotnění záměru

 

Nebo se podívej na všechny prémiové programy.