Výběr českých i světových kurzů a workshopů tvůrčího psaní a scenáristiky průběžně doplňuji. Tipy mi můžete psát do komentářů, stejně jako zkušenosti s jednotlivými kurzy.


Česko

On-line kurz Markéty Dočekalové

Kurz scenáristiky pro začátečníky a pokročilé. Markéta nabízí několik variant, které rozepisuje na svém webu. Je možné si taky zaplatit 18 měcíců předem za necelých 15.000 Kč. V nabídce má také standardní kurzy tvůrčího psaní, on-line i prezenční, a také individuální vedení při psaní knihy nebo scénáře. Její ceník najdete zde.

V rámci on-line kurzu stále pracujete s Markétou na úkolech a individuálních cvičení, takže se jedná v podstatě o jakousi hybridní formu.

Lektor: Markéta Dočekalová
Forma: on-line

Cena: od 1.190 Kč/měsíčně

ArtePorte: kurzy literatury, scenáristiky a dramaturgie

Ve chvíli, kdy píšu tento článek, na ArtePorte začíná prezenční kurz scenáristiky a dramaturgie, který trvá osm týdnů. V případě zájmu doporučuju zkontrolovat web, zda nebyl vypsaný další kurz. 🙂

Lektor: Miloš Cajthaml
Forma: prezenční

Cena: 6.500 Kč

On-line: Jak napsat scénář?

Kurz, ve kterém se naučíte napsat scénář krok po kroku, a to včetně technikálií a struktury.

Lektor: Michal Baláž
Forma: on-line

Cena: 7.310 Kč

FAMU International: roční kurz

Jedná se o roční scenáristický program primárně určený pro cizince, ale mohou se ho pochopitelně účastnit i Češi. Jedná se však o standardní roční prezenční výuku.

Cena: 10.400 EUR

Semester scriptwriting course

Prague Film Institute nabízí semestrální prezenční kurz, kde se naučíte napsat scénář krok po kroku a pochopit jednotlivé fáze tvorby. Kurz probíhá v angličtině.

Lektor: …
Forma: prezenční

Cena: 11.200 USD

Svět

Sundance Collab je z mého úhlu pohledu vynikající platforma pro vlastní vzdělávání ve filmu. Kurzy trvají 8 – 15 týdnů a některé z nich jsou naškálované, jiné probíhají formou živých sezení. Všechny jsou ale ONLINE. Účastnit se také můžete workshopů na specifická témata a kurzy televizní tvorby. Od listopadu se můžete přihlásit například na kurz: TV Writing: From Outline to First Draft of Your Pilot.

Ceny se pohybují přibližně mezi 300 a 500 USD.

NYFA: Online Screenwriting Workshops

Newyorská filmová akademie nabízí několik patnáctitýdenních programů online. Kromě obecného scenáristického kurzu najdete v nabídce NYFA i kurzy orientované na televizní tvorbu, na strukturu scénáře, revize scénáře a další fáze tvorby.

Cena: 2.000 – 2.500 USD

UCLA Extension

Velmi prestižní variantou je online studium na UCLA. V nabídce najdete také velmi specifické kurzy týkajících se konkrétních autorskýc problémů a okruhů (například Dramedy I – IV.). Ne všechny kurzy jsou však dostupné online. Trvají obvykle v řádu týdnů až měsíců a cena se pohybuje ve stovkách dolarů. Například online kurz Dramedy trvá 10 týdnů a stojí okolo 800 USD, kurz Character Driven Scenes trvá 6 týdnů a stojí od 480 USD.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Masterclass za 49 Kč!

Mentální hygiena ke zhmotnění záměru

 

Nebo se podívej na všechny prémiové programy.