Velmi stručný přehled dostupných scenáristických programů; přátelé, najdete placené, neplacené, studentské a takové, o kterých si budete myslet, že jste je nepotřebovali, ale opak je pravdou.

Proč používat scenáristický software?

Abych řekla pravdu, dost mých kolegů vůbec scenáristický software nepoužívá. Není to potřeba, talent vám to nenastřelí, scenáristu to z vás neudělá. Nicméně za mě tyto programy obsahují hodně nástrojů, které jako autoři využijete. Pokud vás scénář nezajímá, ale zajímají vás jiné pomocné nástroje, mrkněte na předchozí článek.

Scenáristický software nabízí různé televizní i filmové formáty, šablony, vodítka, ale ukazují například různými způsoby také stopáž potenciálního filmu, outline nebo beat sheet. Programy umožňují evidenci postav, jejich vztahů, lokací a dalších důležitých aspektů námětu a scénáře.

Final Draft

Začnu programem, který používám já osobně sama. Primárně proto, že nabízí poměrně dobré ceny za lifetime licenci, pokud si ji koupíte jako student. EDU licence stojí 99 USD a lze ji použít na Windows i Mac, a to na 2 počítače. Plná licence pro nestudenty je dostupná za 199 USD. Aktuálně na webu uvádí, že plná cena je za 249 USD, ale reálně jsem tuto cenu na daném webu ještě neviděla. 🙂

Dále taky tento program volím, protože umožňuje vytvořit beat sheet podle pravidel “save the cat”, “Writers Journey” a další. Program umožňuje collab – spolupráci v týmu.

Final Draft je možné používat ve trial verzi 30 dnů. Donedávna bylo možné používat educational trial na půl roku, tato možnost v době psaní článku už platná není. Doporučuju proto sledovat web Final Draft.

DramaQueen

Jako studenti si můžete také na 18 měsíců předplatit DramaQueen za 49 USD pro tři počítače, zajímat vás bude taky tehdy, pokud zatím nechcete do scenáristického programu investovat, protože nabízí FREE licenci. DramaQueen lze spustit na linuxových distribucích a jablkách.

zdroj: web DramaQueen

DramaQueen v placeném programu nabízí úrovně PLUS a PRO s různými variantami použití. Upřímně řečeno z jejich webu nerozeznám, jaký je mezi nimi rozdíl. Jak vidíte z náhledu, program v úrovni PRO dovede pracovat s outline, snadno popisovat názvy scén, umožňuje rozdělit úrovně vývoje látky.

Causality

EXCUSE ME, ale tohle je asi to nejlepší, co zadarmo seženete. Podmínky, jak dlouho je to zadarmo, nejsou moc transparentní, ale jdou tam barevně odlišit postavy, častuje to délku scénáře atp. Ten design je trochu debilní, vypadá to jako by to bylo dělaný pro tablet, ale věřím, že to spoustě lidí může vyhovovat. Použití na Windows, Mac i Linux, více zjistíte zde. Na webu společnosti si můžete stáhnout šablony (Save the cat, Hero’s Journey, různé délky podle počtu aktů…) pro otevření v Causality.

Zdroj: Hollywood Camera Work

CeltX

U nás ve škole je CeltX takový běžný začátečnický program, protože se donedávna dal poměrně snadno leaknout… Faktem je, že ještě dnes můžete použít Basic verzi zdarma pro jeden projekt, a to ve velmi osekaném režimu. Nejlevnější licence Writer stojí měsíčně 149 USD a můžete ji použít až na tři projekty, nicméně licence nezahrnuje většinu běžných nástrojů (beat sheet, shot list, storyboard, break down), pakliže stojíte o tyto fíčury, musíte si připlatit. Roční licence zahrnuje 3 měsíce zdarma, na úrovni Writer zaplatíte ročně 135 USD.

Na CeltX se podívejte tady. Vtipné je, že sice na webu nabízí možnost pro studenty, ale link vás vyhodí u možnosti Writer Pro za standardní cenu. Upsí. Autoři si dávají tu práci, aby se srovnávali s Final Draftem. Jejich srovnávací tabulku si můžete prohlédnout zde.

Shrnutí

Následující řádky jsou poznámky z předchozího blogu bez ladu a skladu. Všechny programy vyzkoušené nemám, proto spoléhám na vaše moudré rady a zkušenosti. Budu ráda, když se podělíte o zkušenosti s jednotlivými programy.

Free

Google Docs šablona

KIT scenarist 0.7.2   windows/mac/linux

DramaQueen FREE  windows/mac

WriterDuet FREE – tři scénáře   v prohlížeči

FadeIn – trial   windows/mac/linux

Final Draft – mudlovský trial na 30 dní      windows/mac

Trelby – ten je dost sofistikovaný, na ten bacha – windows/linux

Arc Studio – 7denní trial, pak jen 2 scénáře zdarma, PDF s vodoznakem, jde i v prohlížeči

Studio Binder – free na 1 scénář

Causality – EXCUSE ME, ale tohle je asi to nejlepší, co zadarmo seženete. Podmínky, jak dlouho je to zadarmo, nejsou moc transparentní, ale jdou tam barevně odlišit postavy, častuje to délku scénáře atp. Ten design je trochu debilní, vypadá to jako by to bylo dělaný pro tablet, ale věřím, že to spoustě lidí může vyhovovat.   windows/mac/linux

Highland 2 – jen pro Apples

Studentská licence (se studentským mailem)

Final Draft 12 EDU – 99 dolarů/lifetime     windows/mac

DramaQueen PRO STUDENT – 49 dolarů/18 měsíců, tři počítače     windows/mac

Arc Studio – sleva 20 dolarů na všechny placený programy, ale ve skutečnosti vyjde levněji, když kliknete na odkaz v sekci “pro buržousty”, když bude fungovat, sleva je jen na první rok podle všeho.
Scrivener – 1071 Kč/lifetime

Pro buržousty

CeltX Scriptwriting – na rok 180 dolarů, na měsíc 20 dolarů, 10 projektů, možnost zaplatit si prostor pro víc projektů

ArcStudio – 69 – 99 dolarů ročně, odkaz na slevu 25 dolarů na první rok

Scrivener – standardní licence, doživotní – 1260 Kč

Studio Binder – cca od 30 dolarů měsíčně

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Masterclass za 49 Kč!

Mentální hygiena ke zhmotnění záměru

 

Nebo se podívej na všechny prémiové programy.